Daha önce sizlere Bitcoin’nin ne olduğundan ve nasıl alınacağından bahsetmiştik. Şimdi ise sizlere Bitcoin cüzdanı nedir? Bitcoin Cüzdan çeşitleri nelerdir sorularına cevap olabilmesi için bir yazı hazırlamak istedik.
Bitcoin Cüzdan Nedir?
Bitcoin Cüzdan (Bitcoin Wallet)’nın en kısa tanımı Bitcoin’lerinizi biriktirmenizi sağlayan elektronik bir cüzdandır. Bitcoin Cüzdanını bir banka hesap defteri gibi düşünebilirsiniz. Dilerseniz Bitcoinlerinizi cüzdanınızda biriktirebilir, dilerseniz cüzdanınızdaki Bitcoin’leri alışveriş veriş veya başka bir kişiye gönderim yapmak için kullanabilirsiniz.
Bitcoin Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?
Bir Bitcoin Cüzdanına sahip olmak için 3 farklı yoldan birini tercih edebilirsiniz. Bitcoin Cüzdan çeşitlerine göz gezdirelim
1. Yazılımsal Bitcoin Cüzdanı
Bitcoin Cüzdanızı saklamak için size sunulan ve en çok kullanılan yöntem Yazılımsal bir Bitcoin Cüzdanına sahip olmaktır. Yazılımdan kastımız ise bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza kurulabilen Bitcoin Cüzdanlarıdır.
Dünyada en çok kullanılan Yazılımsal Bitcoin Cüzdanları ; Coinbase, Electrum ve Bitcoin Core şeklinde sıralanabilir.
Dilerseniz yazılımsal Bitcoin Cüzdan servislerinin İnternet sitelerine gerekli güvenlik doğrulamaları yaptıktan sonra giriş yapıp Web arayüzünden cüzdanınıza bağlanabilirsiniz.
Yazılımsal bir Bitcoin cüzdanına sahip olmadan önce, daha önce yazmış olduğumuz Bitcoin İşlemlerinde Güvenlik Nasıl Sağlanır? yazımızı okumayı unutmayın. Kimse birikimini kaybetmek istemez.
2. Donanımsal Bitcoin Cüzdanı
Tıpkı USB Bellere benzeyen yapılara sahip ve büyük miktarda Bitcoin saklayan kişiler tarafından en çok tercih edilen cüzdan tipleri Donanımsal Bitcoin Cüzdanlarıdır. Bu cihazlar özel bir şifreleme algoritması ile Blockchain kodlarını içlerinde muhafaza ederler.
Dünya genelinde en çok kullanılan Donanımsal Bitcoin Cüzdan üreticileri Trezor ve Ledger firmalarıdır.
3. Kağıt Bitcoin Cizdanı
Basılı bir kağıt üzerinden sadece size özel olan Private ve Public Keyin olduğu cüzdan tipleridir. Kimilerine göre Donanımsal Bitcoin Cüzdanlarından daha güvenli olduğu belirtilse de yangın, doğal afet ve başkasının eline geçmesi gibi durumlarda biriktirdiğiniz Bitcoinleri kaybetme riskiniz vardır.