Bitcoin Nedir?
Bitcoin ve Altcoinler ile ilgili son aylarda ülkemizde binlerce haber yapıldı. Fiyatının da artması ile insanlar doğal olarak bu konu hakkında araştırma yapmaya başladılar.
Bitcoin nedir, nasıl alınır, nasıl satılır şeklinde sıfırdan başlayarak bu konuyu en ince ayrıntısı ile sizlere sunmak istedik. Öncelikle bu yazımız Bitcoin ile ilgili ilk yazımız olacak. Olağan üstü bir durum olmaz ise bu konu hakkında çok daha faydalı bilgiler vermeyi planlıyoruz.
Bilgilendirme : Eğer Bitcoin ve Altcoinler ile ilgileniyorsanız çok fazla araştırma yapmanız ve sürekli okuyarak kendinizi geliştirmeniz gerekli. Bunu sakın unutmayın. Kulaktan dolma bilgiler ile paranızı boşa harcamış olursunuz.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin nedir sorusunun en kısa cevabını dijital para birimi olarak verebiliriz. Bu para biriminin herhangi bir merkezi yada Bitcoini elinde tutan bir işletme yada kurum olmadığını belirtelim.
2008 yılında Satoshi Nakamoto ismini kullanan bir kullanıcı sanal bir para biriminin ihtiyacını ve mantığını anlatan bir yazı kaleme aldı. Bu makalenin Türkçe ve İngilizce’sini sizlerle paylaşmıştık.
Bitcoin, bankaların ya da herhangi bir finans şirketinin para transferinden bulunacak kişilerden komisyon almaması ve para transferinin hızlı bir biçimde yapılabilmesi için yaratılmıştır. Her para biriminde olduğu gibi Bitcoin de BTC adlı kısaltması ile anılıp aşağıdaki resimdeki sembole sahiptir.
Bitcoine sahip olabilmeniz için illa ki 1 adet bitcoine sahip olmanız gerekmemektedir. Bitcoin virgülden sonra 100 milyon basamaktan oluşur. Noktadan sonraki bitcoin miktarına yaratıcısına atfen Satoshi adı verilir. Satoshi’yi kuruş olarakda düşünebilirsiniz.
Yani örneğin 0.01 Satoshilik Bitcoinde alabilirsiniz. Bitcoinin nasıl alınabileceğine veya nasıl kazanabileceğine sonraki yazılarımızda derinlemesine inceleyeceğiz.
Bitcoin altyapı olarak Blockchain (Blok Zinciri) adı verilen bir sistemi kullanmaktadır. Blockchain tanımı yaparak daha fazla kafanızı karıştırmayalım.
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Digital para birimi olan Bitcoin bilgisayar algoritmaları ile üretilmektedir. Bundan yıllar önce USB bellek ile üretilen Bitcoin artık çok üst düzey cihazlar tarafından üretilmektedir.
Bitcoin algoritması 21 milyon adet olacak şekilde planlandığı için bundan fazla Bitcoin üretilmesi mümkün değildir. Günümüzde Dünya genelinde 16 Milyon 791 Bin 950 adet Bitcoin üretilmiştir. Yani yaklaşık olarak 4.2 milyon Bitcoin halen üretilmeyi bekliyor.
Her üretilen Bitcoin miktarında Bitcoin üretme algoritması daha da zor hale gelmesinden ötürü son Bitcoin’nin 2140 yılında ortaya çıkarılması planlanıyor.
Her insanın aklına gelen “Evimdeki bilgisayar ile Bitcoin kazanabilir miyim?” sorusu eminim sizinde aklınıza gelmiştir. Ekran kartınız ya da işlemciniz ne kadar güçlü olursa olsun kişisel bilgisayarınız ile Bitcoin üretmeniz maalesef imkansız. Günümüzde Bitcoin üretilmesi için özel olarak tasarlanan Asic Miner adı verilen cihazlar Bitcoin üretmek için kullanıyor.
Özellikle Çin, Rusya ve Baltık ülkelerinde Bitcoin üretilmesi için özel olarak hazırlanan hangarlar mevcut.
Yorum gönder