Mıknatıs Nedir?, Neleri Çeker?

mıknatıs neleri çeker

Mıknatıs nedir konulu makalemizde sizlere mıknatıs neyi çeker ve neyi çekmez sorularını yanıtlayacağız. Ayrıca mıknatıs özellikleri ve neyden yapılır sorusunu cevaplayacağız.

Mıknatıs Nedir?

Metal ürün türlerinden, demir, kobalt, nikel gibi çeşitli maddeleri çekme ve itme özelliği olan cisimler mıknatıs olarak tanımlanmaktadır. Metalleri çekme özelliği olan mıknatıslar, doğal ve yapay olarak iki türden oluşmaktadır. Mıknatıslarda, kuzey ve güney uç kutupları vardır.

Mıknatıslarda, aynı kutup bölümleri birbirini iterken, zıt kutupları güçlü şekilde birbirini çekmektedir. Mıknatıs neyi çeker, denildiğinde, nikel, demir, kobalt gibi metal özellikleri bulunan maddeler mıknatıs tarafından çekilir. Mıknatıs tarafından çekilen ve çekilmeyen metaller ve diğer maddeler manyetik özelliklerine göre değişmektedir. Mıknatıs yapımında, demir ve çelik ürünlerden daha fazla faydalanılmaktadır.

Mıknatısın Özellikleri Nelerdir?

Maddelerin mıknatıs olabilmeleri, manyetik alan etkilerine göre değişmektedir. Çeşitli maddeler, elektrik yoluyla manyetik özellikler kazanabilmektedir. Oluşan manyetik alan mıknatıs özelliği kazanmasına neden olur.

Mıknatıs özellikleri şunlardır;

  • Mıknatıs, nikel, kobalt, demir gibi ferromanyetik maddeleri çeker,
  • Mıknatıslarda kuzey ve güney kutupları vardır.
  • Tek kutuplu mıknatıs yoktur.
  • Zıt kutuplar birbirini çekerken, aynı kutuplar birbirini iter.
  • Mıknatısların manyetik kuvvetleri kutuplarda daha yoğundur.
  • Çubuk mıknatıslar serbest bırakıldığında, kuzey kutbu dünyanın kuzey kutbuna doğru dönecektir. Dünyanın kuzey kutbunun çekim gücü yüksektir.
  • Mıknatıslar parçalansa bile her parçanın bir ucu kuzey bir ucu güney kutbu olacaktır.

Mıknatıslar, sahip oldukları çekme ve itme özelliğinden dolayı birçok sistemin çalıştırılmasında kullanılmaktadır.

Mıknatısın Çekme Özelliği

Çeşitli sistemlerde mıknatıs kullanılacağı zaman öncelikle mıknatıs neleri çeker bilinmelidir. Mıknatısların bazı metalleri çekmesi, bazılarını çekmemesi tamamen manyetik alana bağlıdır. Metaller, ferromanyetik ve paramanyetik olarak mıknatıs tarafından çekilen gruplara ayrılırlar.

Ferromanyetik metaller güçlü çekilen, paramanyetik metaller ise zayıf çekim özelliği olan metallerdir. Demir, nikel, kobalt ferromanyetik metal grubuna dahildir ve mıknatıslar tarafından kuvvetli çekilir. Platin, alüminyum, magnezyum gibi metaller ise paramanyetik gurubuna dahildir ve zayıf çekim özelliği vardır.

Mıknatıslandırma Nasıl Yapılır?

Metal madde üzerinde, manyetik etki ile atom bölgeleri düzenli bir sıraya gelir. Bu maddenin mıknatıslanmasını sağlar. Mıknatıs neyden yapılır, denildiğinde yapısında daha çok demir ve çelik kullanılmaktadır. Manyetik maddeler, üç farklı yöntemle mıknatıslandırılmaktadır.

Bu yöntemler şunlardır;

  • Dokunma ile mıknatıslandırma
  • Etki ile mıknatıslandırma
  • Sürtünme ile mıknatıslandırma
  • Maddelerin mıknatıslanma özelliği, madde içerisindeki atom yapısındaki elektronların hareketi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Mıknatıs özelliği gösteren maddelerdeki manyetik alanı daha büyük olmaktadır. Mıknatıslanma ile sahip olduğu manyetik alan diğer alanları etkileyecek gücü sahip olmakta ve onlara çekme ya da itme ile yön vermektedir.

Mıknatısın Çekmediği Metaller

Mıknatısların metalleri çektiği ve diğer ürünleri çekmediği bilinir. Mıknatıs neleri çekmez, denildiğinde metal olmayan malzemeleri çekmez denilebilir. Bu maddeler arasında, ahşap, plastik, cam, yün, pamuk gibi malzemeler vardır.

Ancak bazı metal malzemelerde mıknatıs tarafından çekilmemektedir. Her metal manyetik değildir ve manyetik özelliği olmadığı için manyetik alan yüklü mıknatıslar tarafından çekilmez. Mıknatıs tarafından çekilmeyen metaller arasında, bakır, pirinç, kurşun, alüminyum gibi hammaddesi metal olan ürün türleri yer almaktadır.

Mıknatıslar, kuzey ve güney kutupları arasında oluşturduğu manyetizma alanı ile çekim gücü oluşturmaktadır. Karşı cisim üzerinde, elektro manyetik alanlar yoksa ya da çok zayıfsa mıknatıs tarafından çekilmeyecektir.

Yorum gönder