Şap Nedir?, Ne İşe Yarar?

şap-ne-demek

Şap nedir veya ne demek sorusunu bu makalemizde cevaplayacağız. Ayrıca şap ne işe yarar ve nerede kullanılır sorularını da yanıtlayacağız.

Şap Nedir?

Öncelikle şap ne demek bundan bahsedelim. Yazımızın devamında, şap etkisi ne kadar ve şap ne için kullanılır gibi sorulara da yanıtlar vereceğiz. Şap, her zaman farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Şapın en basit cevabı, bir tuz çeşididir. Hatta bazıları bunu şap taşı olarak da bilebilir. Tarihine baktığımızda 200 yılına kadar uzanmaktadır.

Ayrıca şap ne işe yarıyor diye sorular sorulmaktadır. Özellikle eski insanlar şapı, hastalıkları tedavi etme amaçlı kullanmıştır. Şap yani çift tuz içerisinde amonyum, alüminyum, fosfat, potasyum, sülfat gibi formlar bulunmaktadır.

Şap bir tuz çeşidi olmasına rağmen yemeklerde kullanılmaktadır. Çünkü içerisindekiler sofra tuzuna göre oldukça farklıdır. Bu kadar ağır ve yoğun olmasına rağmen, diğer tuzlara kıyasla aynı şekilde kolay çözülmektedir.

Şap Nerede Kullanılır?

Şap hakkında herkes bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla karşımıza sürekli şap nerede kullanılır sorusunu çıkarmaktadır. Şapın kullanım alan yelpazesi oldukça geniştir.

En yaygın kullanım alanları sizlere şöyle sıralayalım. İşte şapın kullanım alanları;

  • İçme sularının arttırılması amacıyla kullanılmaktadır.
  • Vücutta ki hasardan kaynaklı hızlı kanamaları durdurmak amacıyla kullanılır, çünkü damarları büzer.
  • Bağışıklığı arttırmak amacıyla yapılan aşıların içerisine eklenir.
  • Turşu yapımında kullanılan sebzelerin daha gevrek olmasını sağlamaktadır.
  • Pastacılık malzemesinden olan, kabartma tozlarında kullanılmaktadır.
  • Kemik yaralanmalarında yarayı hafifletmek amacıyla kullanılır.
  • Mikropları öldürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Ağız yaralarının tedavisinde kullanılır.
  • Sivilce tedavisinde kullanılır.

Böylece şap ne işe yarar öğrenmiş olduk.

Şap Nasıl Kullanılır?

Şapın kullanım alanları anlaşıldığına göre nasıl kullanacağımızda tahmin etmek zor değildir. Şimdi herkesin merak ettiği şap nasıl kullanılır sorusunu yanıtlayabiliriz. Şap, genelde suyun içerisine katılarak karıştırılarak kullanılır. Diğer yöntem ise katı şekilde kullanmaktır. Şapın kullanım alanlarına göre bakıldığında en yaygın kullanım şekli şu şekildedir;

Şap, damarları ve diğer doku hücrelerini büzme özelliği bulunmasından dolayı, kanamanın üzerine bastırmanız yeterli olacaktır. Bunun için ayrıca şap çubukları veya şap taşları da bulunmaktadır.

Yukarı da belirtiğimiz sivilce tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun için sivilcelerin üzerinde gezdirmek tedavinizi etkileyebilir.

Ağız içi yaralarda birebir çözüm kaynağıdır. Ağız içerisinde ki yaralar, kötü koku gibi sorunlar için bir miktar suyla karıştırarak gargara yapmalısınız. Ardından tedavinin etkili olduğunu rahatlıkla görebileceksiniz.

Son olarak da turşu örneğini verebiliriz. Bunun için turşu suyuna bir miktar karıştırmak, içinde ki sebzelerin diri ve gevrek durmasını sağlayacaktır. Tabii bu sayede daha uzun sürede tüketebilirsiniz. Şapın etkisi 24 saat kadardır.

Şapın Zararı Var mıdır?

Son zamanlarda karşımıza şapın zararları var mıdır soruları çıkmaktadır. Elbette ki bu kadar geniş kullanım alanı ile birçok zararı da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden şap kullanımı bilinçli ve usulüne uygun kullanılmalıdır. Şap miktarında gereksiz artış yapmak, zehirleyici etki sağlamaktadır.

Ayrıca sadece miktarı için değil, içinde ki alüminyum iyonlarından dolayı sürekli tüketmek sağlık açısından ciddi sorunları meydana getirmektedir. Hatta bu sayede yararından çok zarar elde edebilirsiniz. Hatta buna ek olarak da şap, kadınlar üzerinde kadınlık hormonunu tetikleyici etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden doğru kullanmak önemlidir. Böylece şapa dair tüm bilgileri öğrenmiş olduk. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Yorum gönder