Yandex Kurumlar İçin Mail Kurulumu
Kurumsal mail hesaplarının sağlıklı çalışması iş akışı için elzemdir. Her firma gönderdiği ve aldığı maillerin sorunsuz bir şekilde gidip gelmesini ister. Ancak domain firmalarının verdiği çağ dışı mail sistemleri yüzünden (Roundcube, Horde vs.) mail trafiğinde hep sorun ile karşılaşılır. Google Apps ile kurumsal mailimizi Google’a tanımlayıp sorunsuz bir biçimde kontrol edebiliyorduk ancak Google uzun bir süredir bu iş için her mail hesabından ayrı ücret almaya başladı. Bunun sonucu olarak firmalar mail hesaplarının sağlıklı bir biçimde kontrolü için alternatif aramakta.
İşte bu noktada çözüm Yandex‘den geçiyor. Yandex.Kurumlar için Mail hizmeti ile yapabileceklerimizden biraz bahsedelim;
- Hızlı ve kullanıcı dostu arayüze sahip.
- Spam ve virüslü E-Mailler için koruma hizmeti sağlıyor.
- Her domain hesabı için 1.000 adet sınırsız boyutta mail tanımlayabilme. Eğer 1.000 den fazla mail tanımlamak isterseniz Yandex’e bir form ile başvurabilirsiniz. Başvurudan sonra sınırsız sayıda mail hesabı tanımlayabilirsiniz.
- Senkronize bir biçimde Mobil ve Bilgisayar üzerinden maillere ulaşma imkanı veriyor.
- POP3 ve IMAP desteği sağlıyor.
- Basit ve kullanışlı arayüzü sayesinde takvim ve kişiler yönetimi yapılabiliyor.
- Bilgisayarınızda Ofis yüklü olmasa bile Ofis Belgelerini (Word, Excel, PDF, PPT vs) online olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
- Kurumsallık adına Logo, Adres Bilgisi gibi detaylar ekleyebilme
- Sorunsuz bir biçimde çalışan Android ve iOS için mobil uygulamalar.
Adım adım Yandex.Kurumlar için Mail’e nasıl geçebileceğimizi görelim.
Hatırlatma : Mail hesaplarınızı taşımadan önce mevcut maillerinizin yedeğini almayı unutmayın.
Bilgilendirme : Yandex kurumsal mail hesabınızın kurulumunu yaptıktan sonra, dilerseniz maillerinize Outllok üzerinden erişebilirsiniz. Bu yazımızdan işlemin nasıl yapılacağını bilgilendirici görseller eşliğinde sizlere gösterdik.
Yandex Kurumlar İçin Mail Kurulumu
1. Bu adrese gidip Yandex’den kullanıcı adı ve şifre alıyoruz. Eğer Yandex üzerinde bir kullanıcı adı ve şifreniz var ise direkt giriş yapabilirsiniz. Aldığımız veya giriş yaptığımız bu kullanıcı adı ana hesabımız olacak. Örneğin, 5 tane domain hesabınız var ise bu ana hesabınız ile 5 domain adresini de yönetebileceksiniz.
2. Yandex’e giriş yaptıktan sonra bu adrese giriyoruz. @ işaretinin yanında yer alan bölüme domain adımızı giriyoruz. Mesela “www.emlakofisi.com.tr” gibi bir alan adınız varsa bu bölüme “emlakofisi.com.tr” yazıyorsunuz. “Alan adı ekle” butonuna basıyoruz.
3. Taşıma işlemini onaylamak için önümüzde 2 adım var. Birinci Adımda alan adının sahibi olduğumuzu doğrulamamız için bizden birkaç yöntemden birini seçmemizi isteniyor.
En hızlı ve kolay yol olan ilk istenilen .html uzantılı içeriği ve adı verilen bir dosya yaratıp bu dosyayı FTP ile hostumuzun kök dizinine atarak site sahibi olduğumuz onaylamayı seçiyoruz. Bu dosyayı Notepad++ üzerinden yaratıp kayıt ediyoruz.
Filezilla ile sitemizin FTP’sine bağlanıp kayıt ettiğimiz dosyayı FTP üzerinden sitemize gönderiyoruz.
Dosyayı attıktan sonra “Alan adının sahibini kontrol et” butonuna tıklıyoruz. Yandex bizden ikinci adımı da tamamlamamızı bekliyor olacak.
Not : “Alan adını Yandex’e devredin” kısmındaki değerleri sitenizin DNS bölümüne girmeyiniz. Eğer DNS değişikliği yaparsanız siteniz çalışmayacaktır.
4. Sıra geldi son adıma. Yandex bizden E-Mail hesabımızın MX kayıtlarını güncellememizi istiyor. Bunu yapmak için cPanel’e girmemiz gerekiyor. cPanel’e giriş yapmak için site adresinizin sonuna :2083 koyabilirsiniz. cPanel’e giriş yaptıktan sonra “Posta” bölümünden “MX Giriş” (MX Input) kısmına giriyoruz.
Açılan sayfanın en altında yer alan “MX Kayıtları” bölümünden “Düzenle”‘ye tıklıyoruz.
Öncelik : 10 / Hedef Yeri : mx.yandex.net yazıp “Düzenle“‘ye tıklıyoruz.
cPanel’i kapatmadan Yandex sayfasına gidip “MX kayıtlarını kontrol et” butonuna tıklıyoruz.
İşlemin sorunsuz bir biçimde tanımlandığına dair aşağıdaki gibi bir mesaj alıyoruz.
Şimdi yapmamız gereken ise Yeni e-posta hesabı yazan kısımdan e-posta hesaplarını tanımlamak olacak. Eğer adresinize bağlı hesapları ve mailleri görmek isterseniz aşağıdaki adresten bütün ayarları düzenleyebilirsiniz.
https://kurum.yandex.com.tr/
5. Son olarak “mail.domainadiniz.com” yazdığımız zaman direk olarak Yandex’in mail giriş sayfasının açılmasını sağlayacağız. Bunun için cPanel’den “Gelişmiş DNS Bölge Düzenleyicisi (Zone File Records)” bölümüne giriş yapıyoruz. CNAME kısmına domain.mail.yandex.net yazıp “Kaydı Düzenle” butonuna basıyoruz.
Artık şirket maillerinizi sorunsuz bir biçimde kullanabilirsiniz.
8 comments