En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri

En Cok Kullanılan isletim sistemleri
En Cok Kullanılan isletim sistemleri

Bilgisayarların donanım kaynaklarını yöneterek bilgisayarda yüklü olan yazılımların kullanılmasını sağlayan programlara işletim sistemi diyoruz.

Dünya genelinde yayında olan neredeyse yüzlerce işletim sistemi olmasına rağmen çoğumuz bunlardan bir kaç tanesini kullanıyoruz. Peki dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemleri ni hiç merak ettiniz mi?

Şimdi gelin hep birlikte en çok kullanılan 10 işletim sistemini görelim.

10. Mac OS X 10.9

3 nesil öncesinin Apple bilgisayarlar için geliştirilen işletim sistemi olan Mac OS X 10.9 ile başlıyoruz. İşletim sistemi günümüzde dünya genelinde %0,83 oran ile kullanılıyor.

En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri

 

9. Windows Vista

2007 yılında raflardaki yerini lan işletim sistemi bir çok kullanıcıya format atmayı öğretmiş olsa da halen dünya genelindeki PC kullanıcılarının %1,35‘i tarafından tercih ediliyor.

en-cok-kullanilan-isletim-sistemleri-9

 

8. LINUX

Microsoft ve Apple firmaları tarafından üretilen işletim sistemler haricinde listeye girmeye hak kazanan tek işletim sistemi olan LINUX ile devam ediyoruz. Onlarca farklı LINUX sürümlerinin toplamını salt LINUX olarak aldığımız da belirtmeden geçmeyelim. Toplamda dünya genelinde LINUX kullanana PC kullanıcılarının oranı ise %1,79

En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri

 

7. Mac OS X 10.10

Yosemite kod adıyla 2014 yılında Apple kullanıcılarının beğenisine sunulan işletim sistemi, günümüzde dünya genelinde Apple kullanıcılarının %2,04‘ü tarafından tercih ediliyor.

En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri

 

6. Windows 8

Windows’un METRO arayüzünün ilk olarak denendiği işletim sistemi olan Windows 8, her ne kadar işletim sistemi çekirdek mimarinde yaptığı devrimsel değişiklikler yapmış olsa da kullanıcılar tarafından çok sevildiği söylenemez. Buna rağmen günümüzde halen PC kullanıcılarının %2,62‘lik bir kısmının bilgisayarlarında kurulu durumda.

en-cok-kullanilan-isletim-sistemleri-6

 

5. Mac OS X 10.11

El Capitan kod adıyla neredeyse tamda 1 yıl önce (8 Haziran 2015)’de kullanıcılarının beğenisine Apple tarafından işletim sistemi %4,64‘lük bir kullanım oranı ile listemizde beşinci sırada. Aynı zamanda Apple tarafından üretilen, günümüzde Dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemi.

Mac OS X 10.11

 

4. Windows 8.1

Windows 8’in kullanıcılarda yarattığı travmadan sonra, Haziran 2013’de Microsoft tarafından Windows 8.1 ile devam ediyoruz. Günümüzde ise kullanım oranı dünya genelinde %8,77 civarında.

windows 8.1

 

3. Windows XP

Neredeyse 15 yıl önce (2001)’de duyurulan işletim Windows XP kullanıcıları tarafından çok sevildi. Microsoft 2014 yılında XP üzerindeki desteğini çektiğini açıklamış olsa da, günümüzde her 100 PC kullanıcısının neredeyse 10’u (%10,09) halen emektar işletim sistemini kullanmaktan çekinmiyor.

Windows XP

 

2. Windows 10

Yaklaşık 1 yıl önce (Temmuz 2015) de piyasaya sürülen işletim sistemi olan Windows 10 ile devam ediyoruz. Özellikle eski Windows sürümleri kullanan kullanıcılara sunulan ücretsiz geçiş imkanı ile kendisine milyonlarca kullanıcı sağlamış durumda. Bunu dünya genelinde %17,43‘lük kullanım payı ile görebiliyoruz.

Windows 10

 

1. Windows 7

Geldik listemizin zirvesine. Bu yazıyı eğer bir bilgisayar kullanarak okuyorsanız sizde günümüzde neredeyse her 2 bilgisayar kullanıcısının biri tarafından kullanılan işletim sistemi olan Windows 7 sahibisiniz demektir. Günümüzde Dünya genelinde PC kullanıcılarının %48,57‘si tarafından kullanılan işletim sistemi Windows 7 daha uzun bir süre tahtından inecek gibi görülmüyor.

windows 7

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz