Google’a Reklam Nasıl Verilir? Dev Rehber
İnternet kullanımı her gün inanılmaz ölçülerde büyüyor. Günümüzde Dünya nüfusunun yarından fazlası aktif olarak İnternet kullanıyor. Böylesine büyük bir medyada hemen hemen her işletmenin kendine ait bir İnternet sayfası veya sosyal medya sitelerinde hesabı mevcut.
İçinde yaşadığımız çağa adını veren İnternet, şirketler için uzun zamandır kullanılan bir reklam mecrası. Şirketler yıllık bütçe planlamalarına İnternet reklamını da bir kalem olarak ekliyor. Hatta öyle ki, artık şirketler reklam vermek için radyo, yazılı ve görsel medya yerine daha çok İnternet reklamlarını tercih ediyor.
Google bildiğiniz gibi Dünya’nın açık ara en çok kullanılan arama motoru. Ülkemizde de inanılmaz bir kullanım yüzdesine sahip Google, Digital ortamlara reklam vermek isteyen şirketlerin ve kişilerin ilk tercihi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Kullanılan Arama Motorları
“Sosyal medya hesapları varken neden Google’a reklam vereyim ki?” diye sorabilirsiniz.
Bu sorunun cevabını size şöyle verelim;
Google reklamlarını sosyal medya reklamlarından üstün kılan özellik; hedef kitlenizin direkt olarak sizi bulması olarak gösterilebilir.
Örnekle açıklayalım.
Mesela, Şişli’de faaliyet gösteren bir elektrikçisiniz. Google’a doğru anahtar kelimeleri kullanarak reklam verdiğinizi düşünelim. (ki biz size bu rehberimiz ile doğru anahtar kullanma nasıl yapılır bunu göstermeye çalışacağız.) Google aramalarına Şişli elektrikçi yazan biri en üst sonuçta sizin reklamınızı görecek ve o reklama tıklayacak. Sonrasında sizinle iletişime geçecek. Böylelikle yeni bir müşteri kazanmış olacaksınız.
Peki Google aramalarında üst sıralarda çıkmanın ne gibi avantajı var?
Onu da şöyle açıklayalım hemen.
Yapılan bir araştırmaya göre, bir hizmet satın alacak veya bir soruna çözüm için bilgi arayan kişilerin %98’i, Google aramalarında çıkan sonuçlardan ilk 4 tanesine tıklıyor. Yani eğer siz o 4 sonuçtan biri değilseniz müşterinizin veya ziyaretçinin size ulaşması neredeyse imkansız.
Eğer ilk defa Google’a reklam vereceksiniz yada daha önce reklam verip istediğiniz gibi geri dönüşler elde edememişseniz, Google reklam vermek için nelere sahip olmanız gerektiğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini adım adım anlattık.
Ayrıca rehberimiz ile, daha az maliyetle en fazla müşteriye nasıl ulaşabileceğinizden de bahsedeceğiz.
Hadi şimdi bir kahve alın.
Sonrasında en etkili yöntemleri kullanarak Google’a reklam verelim.
Kahvenizi aldınız mı?
Güzel. Şimdi devam edelim.
Google’a reklam vermek için, Google Ads (eski bilinen adıyla Google Adwords) servisine üye olmamız gerekiyor. Üye olmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;
BAĞLANTI: Google Ads
Ve ilk ipucumuz geliyor
Direkt olarak yukarıdaki linke tıkladığınızda, Google Ads servisinde ilk defa üyelik oluşturacaklara özel Google kampanyasından 100 TL‘lik ücretsiz kupon kazanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken forma mail adresinizi girmek ve KUPON TALEP EDİN butonuna tıklamak.
Kupon kodunuz bir kaç dakika içerisinde mail adresinize ulaşacak. Gelen mail de bize lazım olacak olan kampanya kodu. Şimdilik mailde kalsın. Birazdan bu kodu kullanacağız.
Google Ads sayfasına geri dönüp HEMEN BAŞLAYIN butonuna tıklıyoruz.
E-posta adresimizi ve Google’da reklam vermek istediğimiz İnternet sitemizin adresini ilgili alanlara yazıp Devam butonuna tıklıyoruz.
Google Ads servisine üye olmanız için Gmail adresine sahip olmanız gerekmiyor. Herhangi bir mail adresi ile üyelik oluşturabilirsiniz.
Gelen sayfada, Ad Soyad bilgisi ile birlikte bir şifre belirleyip İleri butonuna tıklıyoruz.
Biz Gmail harici başka bir e-mail adresi kullandığımız için, mail adresini doğrulamak için Google tarafından bir kod gönderildi. Bu kodu ilgili alana yazıp Doğrula butonuna tıklıyoruz. Eğer Gmail adresi ile üyelik oluşturmuşsanız, sizde bu sayfa gelmeyecektir.
Geldik telefon ve kişisel bilgilerimizi gireceğimiz sayfaya. İlgili kısımlara başında sıfır olmadan telefon numaramızı, doğum tarihimizi ve cinsiyetimizi yazıp İleri butonuna tıklıyoruz.
Google telefon numaramızın doğrulamasını gerçekleştirecek. Telefon numarasını gözden geçirip Gönder butonuna tıklıyoruz.
Birkaç saniye içerisinde telefonumuza doğrulama kodu ulaşacak. G ile başlayan doğrulama kodunu ilgili alana yazıp Doğrula butonuna tıklıyoruz.
Telefon numaranızın Google diğer servisleri için kullanılmasını ayarlamak isterseniz Evet, istiyorum butonuna tıklayabilirsiniz. Biz adımı geçmek için Atla butonuna tıkladık.
Google Ads servisinin kullanım sözleşmesinin bizlere sunulduğu sayfaya geldik. Sözleşmeyi onaylamak için kaydırma çubuğunu alta çekip Kabul ediyorum butonuna tıklayabilirsiniz.
Google Ads servisini aktif hale getirmiş olduk. Şimdi sıra geldi Google’da reklam vermek için ilk kampanyamızı oluşturmaya. Bizleri aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor.
Google reklam kampanyamız için yapmamız gereken ayarları en ince ayrıntısına kadar detaylı olarak anlatalım.
İlk olarak kendinize bir bütçe belirleyin. Eğer ilk defa bir reklam kampanyası oluşturacaksanız, reklam bütçenizi ne çok düşük tutun ne de çok yüksek.
Geri dönüşleri gözlemleyin. Bir hafta sonra geri dönüşlerden memnun kalırsanız reklam bütçenizi daha da arttırabilirsiniz. Eğer geri dönüşler sizi memnun etmez ise, birazdan anlatacağımız anahtar kelimeleri gözden geçirebilirsiniz.
Belirleyeceğiniz bu bütçenin günlük olarak Türk Lirası cinsinden olacağını unutmayın. Bu bütçenin günlük olarak toplam tıklama sayısına ulaşınca, Google’da o gün artık gösterilmeyecektir.
Bütçenizi girip Kaydet butonuna tıklayın.
Hedef kitle ayarlamasını bu kısımdan yapabilirsiniz. Mesela yazımızın başında belirttiğimiz elektrikçi örneğinde ki gibi, yerel bir işletmeyseniz bu kısma şehrinizin veya ilçenizin adını yazıp aratabilirsiniz.
Böylelikle sadece sizin belirlediğiniz yerleşim alanında yapılan aramalarda reklamınız gösterilecektir.
Reklam gösterimi için hedef kitlemizi belirleyip Kaydet butonuna tıklıyoruz.
Google reklamınızın hangi reklam birimlerinde görüntülenmesini istiyorsak, ilgili birimi seçiyoruz. Size önerimiz bu kısımda Görüntülü Reklam Ağı seçeneğini de işaretlemeniz.
Kaydet butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Geldik en önemli reklam ayarına.
Reklamınız hangi anahtar kelimeler aratıldığında çıkmasını istiyorsak, ilgili anahtar kelimeleri bu kısma yazabiliriz.
Burada en önemli kriter Arama popülerliği ile gösterilen sayısal ifade. Bu sayısal ifade, ilgili anahtar kelimenin bir ayda toplam ne kadar aratıldığını gösteren değerdir. Yerel işletmeler için bu değer az olabilir.
Ancak hedef kitleniz Türkiye veya farklı ülkeler ise, anahtar kelime popülerliğinin çok düşük olmamasına dikkat edin.
Anahtar kelimeleri girdikten sonra Kaydet butonuna tıklayabilirsiniz.
İkinci ipucu
Bu değerler bazen çok farklı çıkarak reklam vereni yanıltabiliyor. Sizlere önerimiz Google Anahtar Kelime Planlayıcısı aracını kullanmanız.
Ayrıntılı olarak anahtar kelimeleriniz üzerinde çalışarak, hem kesin aranma aralığını hemde anahtar kelimenin tıklama başına ücretini araştırabilirsiniz.
Belirlediğiniz anahtar kelimelere her tıklama yapıldığında ne kadarlık bir teklif vereceğinizi buradan ayarlayabilirsiniz.
Üçüncü ipucu
Bu kısımda Teklifimi manuel olarak ayarlayacağım seçeneğini seçmenizi tavsiye ediyoruz.
Nedenine gelelim.
Şimdiye kadar onlarca sitede Google reklam verme çalışması yaptık. Eğer ilk seçeneği seçerseniz Google diğer sitelerle otomatik olarak rekabet içerisine girip tıklama başına maliyeti otomatik olarak arttırabiliyor.
Örnek olması için yine elektrikçi reklamımızı ele alalım.
Mesela Şişli elektrikçi seçmiş olduğumuz anahtar kelime olsun. İlgili anahtar kelimeyi aratan bir kullanıcı, Google aramalarında ilk sizin reklamınız çıkıyorsa, reklamınıza tıkladığında günlük bütçenizden 2,35 TL’lik bir düşüş olacaktır.
Şişli elektrikçi anahtar kelimesi ile Google’a reklam veren diğer işletme ilk sırada çıkmak için sizin teklifinizin üstüne çıkması gerekecek ve örneğin 2,40 TL’lik tıklama başına maliyet belirleyecek.
Eğer, Google Ads, bütçeniz dahilinde olabildiğince fazla tıklanma almanıza yardımcı olmak için teklifleri otomatik olarak belirler seçeneğini seçerseniz, Google sizin yerinize teklifi 2,45 veya üstü bir rakama arttıracaktır. Bu rakam genelde diğer işletmenin arttırdığı rakam kadar olur ve fiyat makası gittikçe arttırılır.
Google’ın bu stratejisi her ne kadar müşteri kaybetmemeniz üzerine kurulu olsa da, düşük bütçeli işletmeler için reklam maliyetini yükseltebilir.
Reklamınızı verdikten sonra zaten, ilgili anahtar kelime de gerileme yaşarsanız Google zaten sizi uyaracaktır. Dilerseniz tıklama başına maliyeti Google Ads panelinden arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Hangi seçeneği seçmek istiyorsanız ilgili seçeneği işaretleyip, Kaydet butonuna tıklıyoruz.
Geldik son kısıma.
Burada reklam kampanyanızın sonuçlarda, arama yapanlara nasıl gösterileceğini ayarlayabilirsiniz.
Dördüncü ipucu
Açıklama kısmına mutlaka reklam verme amacınız ile doğru orantılı bir açıklama girin ve en az bir anahtar kelimeyi açıklama yazarken kullanmaya özen gösterin.
Başlıkta ise özel indirim veya kampanyanız varsa belirtmeyi ihmal etmeyin. Kullanıcılar bu tarz sitelere daha çok tıklama eğiliminde olduğunu unutmayın.
Kaydet butonuna basarak reklamımızı oluşturuyoruz.
Tüm ayarları özenli bir biçimde yaptıktan sonra, en altta yer alan Reklamlarımın performansını artıracak kişiselleştirilmiş ipuçları ve öneriler gönderilmesini istiyorum seçeneğini işaretleyip Kaydet ve devam et butonuna tıklıyoruz.
Faturalandırma işlemi için gerekli bilgileri gireceğimiz sayfaya geldik.
Şimdi mailimizi açıyoruz ve Google reklam verme işlemine ilk başladığımızda bize gönderilen promosyon kodunu mailimizden kopyalıyoruz.
Başlangıç teklifi ile gösterilen alana ilgili promosyon kodunu yapıştırıp Uygula butonuna basıyoruz.
İlk 25 TL’lik harcamımız ile birlikte hesabımıza 100 TL’lik indirim tanımlanmış oldu.
Diğer kısımlara da fatura için adres bilgisi ve kredi kartı numaramızı yazıp Google Ads şartlar ve koşullarını kabul ediyorum. seçeneğini aktif hale getiriyoruz.
Bitir ve reklamı oluştur butonuna tıklayarak, Google’da reklamımızı yayınlıyoruz.
Hayırlı olsun diyelim.
Eğer İnternet siteniz yoksa veya konu hakkında profesyonel bir yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçerek uygun fiyatlı avantajlarımızdan yararlanabilirsiniz.
Yorum gönder