Yandex Metrica’ya Site Nasıl Eklenir? – Resimli Anlatım

Yandex Metrica sayaç servisini sitenize nasıl ekleyebileceğinizden ve ayarlarından ayrıntı olarak bahsettik.

İnternet sitelerinin; günlük ziyaretçi sayısı, ziyaretçi davranışları, ziyaretçilerin İnternet sitenize hangi kaynaklardan geldikleri gibi bilgiler sayaç servisleri ile sağlanmaktadır.

İnternet site yöneticileri tarafından en çok kullanılan sayaç servisi olan Google Analytics, son yıllarda kendisine büyük bir rakip buldu. Rakibin adı ise bu yazımızda sizlere tanıtacağımız ve nasıl kullanabileceğinizi adım adım anlatacağımız Yandex Metrica.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Analytics Kullanımı

Peki Google Analytics varken neden başka bir sayaç isteyelim? Gelin sitenize neden Yandex Metrica kurmanız gerektiğini madde madde inceleyelim.


Yandex Metrica Avantajları

  • Google Analytics arayüzü size çok karmaşık ve ayrıntılı gelebilir. Yandex Metrica arayüzü saha sadedir. En çok kullanılan özellikler ana ekranda size sunulur.
  • Yandex Metrica ile raporlama yapmak oldukça kolaydır
  • Sitenize gelen bir ziyaretçinin gözünden sitenizi izlemek ister misiniz? Yaptığı bütün fare hareketleri, sitenizden tam olarak ne zaman çıktığı gibi bütün verileri izleyebilirsiniz.
  • Ziyaretçinin en çok nereye tıkladığını canlı canlı izleyerek reklam yerleşim çalışması için çok değerli veriler elde edebilirsiniz

Bu harika servisi sitenize nasıl ekleyebileceğinizden bahsedelim.

 

Yandex Metrica Kurulumu

Yandex Metrica’yı sitenizde hemen kullanmaya başlamak için aşağıdaki adresi ziyaret edip, Başla butonuna tıklıyoruz.

BAĞLANTI: Yandex Metrica

Yandex Metrica

 

Eğer bir Yandex hesabınız yoksa, Kayıt kısmından kolayca bir hesap oluşturabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz bir Yandex hesabınız varsa, sağ üst kısımda yer alan Yandex hesabınız var mı? Giriş yap linkine tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Yandex Metrica'ya Site Nasıl Eklenir

 

Sitemizin Yandex Metrica kaydını oluşturmak için kullanacağımız forma ulaştık. Bu kısımda Site Adı ve Adresi bilgilerinin girişini yapıyoruz. Saat dilimi seçeneğini İstanbul olarak ayarlayıp, sözleşme şartlarını kabul ettikten sonra Sayaç oluştur butonuna tıklıyoruz.

Yandex Metrica'ya Site Nasıl Eklenir

 

Sitemize eklememiz gereken kodu alacağımız kısma geldik. Kodu kopyala butonuna tıklayarak sayaç kodunu kopyalıyoruz.

Yandex Metrica'ya Site Nasıl Eklenir

 

Bu kodu sitenize yerleştirmek için bazı alternatifler mevcut;

  • Bir HTML siteniz varsa, sayaç kodunu index.html dosyasına head etiketinden önce yerleştirebilirsiniz.
  • WordPress bir siteniz var bu adresten, Yandex Metrica eklentisini indirip id: ile gösterilen, sayaç kodunu eklenti içerisinde gerekli alana yazabilirsiniz.
  • Google Tag Manager kullanıyorsanız, sayaç kodunu Google Tag Manager sayfasından ekleyebilirsiniz.

Her ne kadar özellikle WordPress sahipleri için en kolay yöntem, sayaç kodunu eklenti içerisine yerleştirmek olarak görülse de, biz sayaç kodunu eklemek için ilk maddeyi kullanacağız.

Yandex Metrica sayaç kodunu eklemek için sitemize FTP ile bağlanıp, Tema klasörü içinde yer alan header.php dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz.

HTML bir siteniz varsa, index.html dosyasına bu kodu head etiketinden önce eklemeniz gerektiğini hatırlatalım.

İLGİLİ İÇERİK: FTP Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Yandex Metrica'ya Site Nasıl Eklenir

 

Sayaç kodunu sitemize ekleyip, dosyayı sitemizin FTP’sinde güncelledikten sonra, Yandex Metrica sayfasına geri dönüyoruz.

Eklediğimiz kodun alt kısmında yer alan Kullanmaya başla butonuna tıklıyoruz.

Yandex Metrica Kurulumu

 

Karşımıza aşağıdaki gibi ekran gelecek. Bu kısımda, Yandex Metrica servisine eklediğimiz siteler listeleniyor. Ziyaretçi verisini incelemek için, site adına tıklayarak panele erişim sağlıyoruz.

Yandex Metrica Kurulumu

 

Yandex Metrica son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip.

Yandex Metrica wordpress

 

Yazımızın başında Yandex Metrica’nın avantajlarından bahsederken, ziyaretçinin gözünden sitemizde nasıl zaman geçirdiğini görebileceğimizden bahsetmiştik. Gelin bu ayarı da birlikte yapalım.

Sol menüde yer alan Ayarlar seçeneğine tıklıyoruz.

Yandex Metrica wordpress

 

Oturum kaydı yazan kısma tıklıyoruz.

Yandex Metrica wordpress

 

Ziyaretçi kaydını tutmak için, ayarları aşağıdaki gibi yapıp Kaydet‘e tıklayabilirsiniz. Site sayaç takip kodunda bir güncelleme olacak. Takip kodunu tekrar güncellemeniz gerekebilir.

Yandex Metrica wordpress

 

On dakikadan biraz uzun bir süre geçtikten sonra, ziyaretçilerin sitenizde nasıl zaman geçirdiğini izlemek için Oturum Kaydı menüsünü kullanabilirsiniz.

Yandex Metrica'ya Site Nasıl Eklenir


 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz