Bu yazımızda sizlere bilgisayarın anakart modeli öğrenme nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Ayrıca pc anakart öğrenmenin yöntemlerini anlatacağız.
Anakart Modeli öğrenme
Bir bilgisayarın anakart modeli öğrenme işlemi, zor gibi görünse bile aslında oldukça basit bir işlemdir. Bu işlem için birbirinden farklı yöntem, program ve uygulamalar mevcut. Konu bilgisayar olduğunda donanım bilgileri her ne kadar karmaşık görünse de, bir bilgisayarın tüm donanımları kendilerine has marka ve model taşıdığından, bunları öğrenmek zor olmuyor.
Anakart Nedir?
Global adlandırması mainboard ya da motherboard olarak olan, Türkçede ise İngilizce anlam karşılığına denk gelen anakart, bir bilgisayarın sinir sistemidir. Bu kart, bilgisayarın tüm donanım sistemini birbirine bağlar ve işlemleri donanımlar arasında iletme vazifesi görür. Sağlam bir plastik türevinden üretilen anakart, bakır ağlar ile birbirlerine entegre edilen bağlantıları ile çip, yonga setleri, ekran kartı ve ram yuvaları, harddisk bağlantıları, rom ve klavye girişleri gibi tüm bilgisayar ağının birleşme noktasıdır.
Anakart Neye Yarar?
Konumuz insan olsaydı, anakart sinir sistemini ifade ederdi. İnsan için beyin ve sinir sistemi her ne vazife görüyorsa, bilgisayar için de aynı işlevleri anakart sağlıyor.
Örnekler üzerinden gidecek olursak;
- Hard disk bilgisayarın deposu ve işletim sistemini barındıran kalp,
- İşlemci tüm işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak amacı ile vazife gören beyin,
- Anakart bütün bağlantı fonksiyonlarını yerine getiren sinir sistemini olarak ifade edilebilir.
Bu sebeple anakart işin, tüm donanımları üzerinde taşıyan ve bu donanımlar arasında bağlantı vazifesi gören merkez birim dersek, yanılmamış oluruz.
Anakart Modeli Öğrenmek İçin Programlar
Bilgisayarınız klasik bir masaüstü cihaz olsun ya da olmasın, anakartını öğrenmek adına kullanabileceğiniz yazılımlar mevcut. Bu anlamda en pratik ve en kolay çözüm sunan programlardan biri Cpu-Z adlı program. Bu yazılımın temel prensibi, bilgisayarın yalnızca anakartı değil, tüm fonksiyonlarına dair bilgi vermek. Yani Cpu-Z’yi kullanarak sadece anakart bilgilerinizi değil, tüm bilgisayar donanım bilgilerinize de erişebilirsiniz. PC anakart öğrenme fonksiyonu taşıyan Cpu-Z, istediğiniz anakart bilgisine ulaşmanızı ve elinizde bulunan bilgisayarın anakartını öğrenme vazifesini hızla yerine getirecektir.
Anakart Modeli Öğrenebileceğiniz Windows Çözümleri
Anakart marka model öğrenme işlemi için kolay çözüm sunan birkaç uygulama biçimi daha mevcut. Üstelik şimdi sıralayacağımız yöntemler için herhangi bir yazılım yüklemeniz gerekmiyor.
Başlat menüsünde bulunan arama çubuğuna ‘regedit’ yazarak açacağınız kayıt defterinden bu veriye ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızın donanım bilgilerini taşıyan ‘System’ klasörü içerisinde BIOS bilgileri mevcut. Sırası ile başlat, regedit, system, bios yolunu takip ederek, bu klasör içerisinde yer alan Baseboardmanufacturer, Baseboardproduct ve baseboardversion detaylarından anakart marka, model ve versiyon bilgilerini edinebilirsiniz.
Bir başka yöntem ise başlat çubuğuna ‘dxdiag’ yazarak erişeceğiniz DirectX Tanı aracı. Bu araç, sistem, ekran ve ses donanımlarınızı kolayca görüntüleyebilmenizi sağlayan ekstra bir yazılımdır ve bilgisayarınızda kendiliğinden bulunur. DirectX Tanı Aracı üzerinde Sistem sekmesinde bulunan bilgiler, sistem üreticisi ve sistem modeli satırlarında size anakart markası ve anakart modelinizi belirtirler.
Alternatif Anakart Modeli Öğrenme Yöntemi
Elbette bilgisayar anakart öğrenme yöntemine dair alternatif bir yol mevcut. Bu yol için bir yazılım ya da başlat menüsünü kullanmak zorunda değilsiniz. Eğer masaüstü bir bilgisayar kullanıyorsanız ve kasanızı açmak sizin için problem değilse, kasa içerisinde yer alan anakart üzerinde marka ve model bilgisi bulunuyor.