Google Arama İpuçları
Google ile arama yaparken, çoğu zaman aradığımız şey ile ilgili alakasız sitelere yönlendiriliyor olabilirsiniz. Aslında bunun nedeni Google’ın yaptığı bir yanlış değil, etkili bir biçimde arama yapmadığımız içindir.
Bu sorunun üstesinden gelebilmek için size 10 basit Google arama ipuçlarını göstereceğiz. Bu sayede, Google’ı daha etkin bir biçimde kullanarak zamandan tasarruf edebileceksiniz. Sizlere doğu kullanım ve yanlış kullanım arasındaki farkları resimler ile anlatmaya çalıştık.
1. ” İşareti Kullanımı
Örneğin bir test çözmek istiyorsunuz. Google da çözmek istediğiniz test ile ilgili arama yaptığınızda alakasız siteler ile karşılaşmanız muhtemel. Ancak arama yapmak istediğiniz kelime öbeğini ” “ işaretleri arasına yazarsanız, aradığınız kelime ile ilgili direkt sonuca ulaşabilirsiniz.
[baslider name=”googlearamabir”]
2. – İşareti Kullanımı
Örneğin bir LED TV alacaksınız. Bunun ile ilgili Google de arama yaptınız ancak Grundig marka bir TV’yi sonuçlarda görmek istemiyorsunuz. Bunun için; arama yapmak istemediğiniz ifadenin yanına – işareti koyup aratma yapabilirsiniz.
[baslider name=”googlearamaiki”]
3. + İşareti Kullanımı
Örneğin bir Harddisk alacaksınız. Arama yaptığınızda sonuçlarda sadece Samsung marka Harddisk görmek istiyorsunuz. Bunun için; aratma yapmak istediğiniz kelimenin yanına + işareti koyup aratabilirsiniz.
Ayrıca + işaret sayesinde, Google’ın eş anlamlı kelimeleri aratmamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; monitör şeklide bir arama yaparsanız; içerisinden monitör ve ekran gibi ifadelerin geçtiği sayfalar listelenecek. Ancak +monitör şeklinde bir arama yaparsanız, içerisinde sadece monitör geçen sayfalar listelenecektir.
[baslider name=”googlearamauc”]
4. site: İfadesi Kullanımı
Örneğin ayakkabı almak istiyorsunuz. Ancak alakasız ve güvenilir olmayan sitelerden uzak durmak istiyorsunuz. Bunun için aratmak istediğiniz site adresini site: ifadesinden sonra yazmanız yeterli olacaktır.
[baslider name=”googlearamadort”]
5. site: Uzantı Kullanımı
Örneğin; üniversiteye kayıt olacaksınız. Ancak öncelikli olarak hangi üniversitenin ne kadar burs verdiğini öğrenmek istiyorsunuz. Bunun için aracı şirketler veya alakasız siteler ile uğraşmak istemiyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken, resmi üniversite uzantısı olan edu.tr adresini site: ifadesinden sonra yazmak ve sonrasından aratmak istediğiniz kelimeyi yazıp aratmak.
[baslider name=”googlearamabes”]
6. define Kullanımı
Örneğin bir kelimenin eş anlamlısını, hangi dilden dilimize geçtiğini, isim mi sıfat mı olduğunu veya o kelimenin istediğiniz dile çevirisini merak ediyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken tek şey define: ifadesini kullanmak.
7. Matematiksel İşlemler
Size karmaşık gelebilecek matematiksel işlemleri Google ile hızlı bir biçimde çözebilirsiniz. Ayrıca işlemin nasıl çözüldüğünü de görebilirsiniz.
8. Dönüştürücü Kullanımı
Örneğin; 110 Mil’in kaç KM ettiğini merak ettiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece Google arama kısmına şöyle bir ifade yazmak olacak.
9. Hava Durumu Öğrenme
Bulunduğunuz il ada ilçenin 7 günlük hava durumunu merak ediyorsanız yapmanız gereken tek şey havadurumu yazıp hava durumunu öğrenmek istediğiniz yerleşimin adını yazmak. Eğer Google konum tarayıcınızda açık ise, sadece havadurumu yazmanızda yeterli olacaktır.
10. Para Birimi Dönüştürme
Döviz Kuru öğrenmek için, Merkez Bankası yada güvenilir olmayan siteler ile uğraşmak istemiyorsanız Google’ı kullanabilirsiniz.
2 comments