Rar veya zip Dosyasına Şifre Koyma

Tam gizlilik ile Rar veya Zip dosyanıza şifre koymak mı istiyorsunuz?

RAR veya ZİP dosyası; içerisinde binlerce farklı dosyanın yer alabileceği, sıkıştırılmış tek dosyalardır. Özellikle mail ile çoklu dosya göndermek isteyen kullanıcılar, dosyalarını sıkıştırıp göndermeyi tercih eder. Birden çok dosyayı sıkıştırarak, dosya boyutunda da tasarruf etmiş olursunuz.

Sıkıştırılmış arşiv dosyalarının (rar veya zip) kullanılmasının bir diğer avantajı ise, güvenlik amacı ile dosyanıza birkaç tıklama hızlı bir biçimde şifre koyabilmeniz. Böylece özel dosyalarınızın, istenmeyen kişiler tarafından erişilmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Basit bir anlatım ile, adım adım görseller eşliğinde rar veya zip dosyasına şifre koyma nasıl yapılır öğrenelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Rar veya Zip Şifre Kırma

 

Rar – Zip Dosyalarını Şifrelemek

1. İşlemi gerçekleştirmek için WinRAR programını kullanacağız. Eğer bilgisayarınızda mevcut değil ise, bu linke tıklayarak WinRAR’ın son sürümünü bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirip, kurabilirsiniz.

rar zip şifre koyma

 

2. WinRAR programını çalıştırıyoruz. Sıkıştırıp şifre koymak istediğimiz dosya veya klasörlerin olduğu dizini açıyoruz.

rar zip şifre koyma

 

3. Şifre koymak istediğimiz dosya veya klasörleri seçiyoruz. Eğer çoklu seçim yapmak isterseniz; klavyede yer alan Ctrl tuşuna basılı tutup maus ile dosyaların üzerine tıklayarak çoklu seçim yapabilirsiniz.

rar zip şifre koyma

 

4. WinRAR araç çubuğunda yer alan, Ekle butonuna tıklıyoruz.

rar zip şifre koyma

 

5. Şifre koyabileceğimiz yere erişmiş olduk. Bu kısımda yer alan önemli seçenekleri inceleyelim.

  • Arşiv adı kısmından oluşturacağınız sıkıştırılmış arşiv dosyasına bir isim verebilirsiniz. Varsayılan olarak bu isim klasörün ismi olacaktır.
  • Sıkıştırılmasını istediğiniz Arşiv biçimini .zip veya .rar olarak seçebilirsiniz. Dosyanın .zip veya .rar olmasının şifreleme açısından bir farkı olmayacaktır.

rar zip şifre koyma

 

6. Rar veya zip dosyamıza şifre verebilmek için, Parola seç… butonuna tıklıyoruz.

rar zip şifre koyma

 

7. Parolayı girin kısmından arşiv dosyamıza şifre koymak için istediğimiz parolayı girebilir. Doğrulama için tekrar parola girin kısmından parolamızı onaylıyoruz. Tam gizlilik için Dosya isimlerini de şifrele kısmını seçili hale getiriyoruz. İşlemi onaylamak için Tamam butonuna tıklıyoruz.

rar zip şifre koyma

Belirttiğiniz isimde ve dosya tipinde arşiv dosyası oluşturacaktır. Dosyayı açtığınızda ise aşağıdaki gibi sizden şifre isteyecektir. Eğer Dosya isimlerini de şifrele kısmını seçmeiş olsaydık, dosya isimleri görünür halde şifre istenecekti.

rar zip şifre koyma

Fikir vermesi açısından belirtelim, 4 resim dosyasının sıkıştırılmadan önceki toplam boyutu 3.61 MB idi. Sıkıştırıldıktan sonra rar dosyasının boyutu 3.50 MB oldu.


 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz