Ana sayfa İpucu Program İncelemesi VMware ile Sanal Makine Oluşturma – Resimli Anlatım

VMware ile Sanal Makine Oluşturma – Resimli Anlatım

1
VMware ile Sanal Makine Oluşturma – Resimli Anlatım

En çok kullanılan sanal bilgisayar oluşturma programı olan VMware programını bilgisayarımıza nasıl kurabileceğiniz hakkında daha önce bir rehber hazırlamıştık.

Bu yazımızda ise VMware ile Sanal Makine Oluşturma işleminin nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

1. İşleme başlamak için VMware programını açıyoruz. Programın ana ekran menüsünde yer alan Create a New Virtual Machine seçeneğine tıklıyoruz.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

 

2. Sanal makine üzerinde çalışacak olan işletim sisteminin kurulup kurulmayacağını bu kısımda seçebiliriz.

Yer alan seçeneklerden bahsetmek gerekirse;

  • Installer disc : Sanal makineye kurulumunu gerçekleştirme istediğiniz işletim sistemine ait kurulum CD’si mevcut ise CD’nin takılı olduğu optik okuyucu seçebilirsiniz.
  • Installer disc image file (iso) : Kurulum dosyası iso dosya formatı ile mevcut ise, dosyanın bilgisayarınızda nerede olduğunu belirterek kurulumun iso dosyası ile yapılmasını sağlayabilirsiniz.
  • I will install the operating system later. : İşletim sisteminin şuan kurulmasını istemiyorsanız burayı seçebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğiniz takdirde, sanal makinenizde yer alacak harddisk boş olarak atanacaktır. Tabi ki dilerseniz sanal makine oluşturulduktan sonra istediğiniz işletim sistemini yükleyebilirsiniz.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

İstediğiniz kurulum seçeneğini belirleyip, Next butonuna tıklıyoruz.

 

3. Seçilen işletim sistemi için kurulum ayarlarını yapabileceğimiz bölüme geldik.

LINUX gibi ücretsiz işletim sistemlerinde bu kısımda sadece kullanıcı adını, varsa LINUX versiyonunu seçiyoruz.

Windows kurulumlarında ise; Windows ürün anahtarını, Windows kullanıcı adını, dilerseniz Windows kullanıcı için otum açma parolasını, varsa Windows versiyonunu seçiyoruz. Elinizde herhangi bir Windows ürün anahtarı yok ise, kurulum işleminden sonra ürün anahtarını sanal makine üzerinden çalışacak Windows’tan girebilirsiniz.

İstediğiniz kurulum seçeneğini belirleyip, Next butonuna tıklıyoruz.

Gerekli alanları doldurup Next butonuna tıklıyoruz.

 

4. Oluşturacağımız sanal makineye bir isim veriyoruz. Ayrıca alt kısımda görebileceğiniz gibi, sanal makineye kuracağınız işletim sistemi dosyalarının bilgisayarınızda nerede saklanacağını görebilirsiniz.

Dilerseniz Browse butonuna tıklayarak, sanal makineye kuracağınız işletim sistemi dosyalarının nerede saklanacağını kendiniz belirleyebilirsiniz.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

Next butonuna tıklayıp işleme devam ediyoruz.

 

5. Bu pencereden, sanal bilgisayarımıza ne kadarlık bir disk alanı vereceğimizi seçiyoruz. Kullanım amacımıza ve mevcut sabit disk alanımıza göre değeri GB (GigaByte) cinsinden ayarlıyoruz.

İkinci olarak alt kısımdan sanal bilgisayar dosyalarının tek dosya halinde mi (Store virtual disk as a single file) yoksa çoklu doya halinde mi (Split virtual into multiple files) tutulacağını seçiyoruz.

Sanal makineyi çok sık kullanmayacaksanız ilk seçeneği seçebilirsiniz.

Eğer sanal makine ile sık sık çalışmayı planlıyorsanız ikinci seçeneği seçebilirsiniz. Zira tek dosyada tutulması sistemi biraz yorabilir.

İstediğiniz kurulum seçeneğini belirleyip, Next butonuna tıklıyoruz.

Next butonuna tıklayarak sanal makinemizi oluşturmaya devam ediyoruz.

 

6. Sanal makineyi oluşturacağımız son kısma geldik.

VMware eski sürümlerde her donanım ögesi için özel seçim yapabiliyorduk. Yeni nesil VMware ise sistemi en efektif bir biçimde kullanmak için; sanal makineye ayrılacak olan işlemci çekirdeği sayısı, RAM miktarı gibi ayarları VMware otomatik olarak kendisi seçiyor.

Kurulacak sana makinenin tüm ayarlarını ön izleme penceresinden kontrol edip onaylayarak Finish butonuna basabilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz kısım olur ise Customize Hardware… butonuna tıklayarak, sanal makinenize ayıracağınız sistem kaynağını belirleyebilirsiniz.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

İşin güzel tarafı; VMware kurmak istediğiniz işletim sisteminin, ihtiyaç duyduğu sistem kaynaklarında size rehberlik edecektir.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

Özelleştirme ekranında istediğiniz bir değişiklik olur ise gerçekleştirip Close butonuna tıklayarak pencereyi kapatabilirsiniz.

 

7. Finish butonuna bastıktan sonra, sanal bilgisayarımız oluşturulmaya başlanacaktır.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma

Sanal makine oluşturma işleminden sonra “Power on this virtual machine after creation” kısmını işaretlemişseniz direkt olarak seçtiğiniz işletim sisteminin kurulumu başlayacaktır.

Eğer “Power on this virtual machine after creation” kısmı işaretli değil ise; VMware penceresinden oluşturduğunuz sanal makineyi seçerek Play tuşuna basabilir, oluşturduğunuz sanal makineyi başlatabilirsiniz.

VMware ile Sanal Makine Oluşturma


 

1 YORUM

  1. This virtual machine is configured for 64-bit guest operating systems. However, 64-bit operation is not possible.

    This host supports Intel VT-x, but Intel VT-x is disabled.

    Intel VT-x might be disabled if it has been disabled in the BIOS/firmware settings or the host has not been power-cycled since changing this setting.

    (1) Verify that the BIOS/firmware settings enable Intel VT-x and disable ‘trusted execution.’

    (2) Power-cycle the host if either of these BIOS/firmware settings have been changed.

    (3) Power-cycle the host if you have not done so since installing VMware Player.

    (4) Update the host’s BIOS/firmware to the latest version.

    For more detailed information, see http://vmware.com/info?id=152. hatasını veriyor lütfen çözümünü söyler misiniz?

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here