Windows Hızlı Dosya Arama – Programsız En İyi Yöntem

Windows Hızlı Dosya Arama

Bilgisayarınızda dosya ve ya klasör aramak sıkça yaptığımız bir işlem. Bilgisayarımızda standrt arama yaparken, F3 tuşuna basar ya da Başlat menüsünden Arama kısmına aratmak istediğimiz ismi yazıp sonucu bekleriz.

Arama işlemi yapılırken en önemli faktör bilgisayarınızın sabit diskinin özelliği olsa da (SSD / M2 Disklerde arama mekanik disklere göre daha hızlı yapılır), Windows arama işlemi çok uzun sürebilmekte. Hele ki bilgisayarınızda çok fazla program ve dosya mevcutsa arama işleminin sonlanmasını beklemek tam anlamı ile işkence haline gelebiliyor.

Windows hızlı dosya araması yapmayı sağlayan birkaç program mevcut. Ancak biz sizlere Windows hızlı arama işlemini standart arama yönteminden yaklaşık 50 kat hızlı bir biçimde nasıl yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Bu işlem sayesinde saniyeler içinde aradığınız dosya ve ya klasörlere ulaşabileceksiniz.

Windows Hızlı Dosya Arama

İlk olarak klavyemizden Windows Tuşu + R tuşlarına basarak Çalıştır penceresinin açılmasını sağlıyoruz. Çalıştır penceresinde yer ala kısmına cmd yazıp Enter tuşuna basıyoruz.

Windows Hızlı Dosya Arama

 

Windows Komut İstemini açtık. Arama işlemini burada yapacağız. Örneğin kolaydata adını içeren dosya ve ya klasör araması yapacağız.

Bunun için komut kısmına aşağıdaki komutu yazıyoruz;

dir \*kolaydata* /s

Windows Hızlı Dosya Arama

Bilgisayarımızda hatırlı sayılır miktarda program ve dosya olmasına rağmen arama işlemi tam olarak 18 saniye sürdü.

Bulunan klasör ve dosyaların Total Files Listed kısmında listelendiğini görebilirsiniz.

Yazdığımız komutu biraz irdelemek gerekirse;

  • dir : DIR komutu standart bir MSDOS komutudur. Klasör ve dosyaları listelemeye yarar.
  • : bizde bu örnekte kolaydata içeren bütün dosya ve klasörleri arattık. Aradığımız kelime olan kolaydata ‘dan önce ve sonra koyduğumuz * karakterleri sayesinde kolaydata kelimesini içeren bütün dosya ve klasörleri listelemiş olduk. Mesela bilgisayarımızda ornek_kolaydata.jpg adına bir dosya olsaydı sonuçlarda onu da bulabilecektik.
  • /s : Ana klasör ve alt klasörler içinde de arama yapmamızı sağlar.

 

Yorum gönder