Windows uygulamalarına ulaşmanın kolay ve hızlı yolu, Çalıştır kısmına yazabileceğimiz komutlardan geçiyor.
Çalıştır penceresini en kısa yoldan açmak için; Windows Tuşu + R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
Şimdi gelin Çalıştır’a yazabileceğimiz en kullanışlı komutları ve ne iş yapabildiklerine bir göz atalım.
Çalıştır Komutları
1. “.”
O an oturumu açık olan kullanıcının dizinine ulaşmanın en kolay hali Çalıştır kısmına . yazıp Enter’a basmaktan geçiyor.
2. “..”
Windows’da tanımlı olan bütün kullanıcı klasörlerinin olduğu dizine ulaşmak istiyorsanız, Çalıştır penceresine .. yazmanız yeterli olacaktır.
3. cmd
Komut satırından komut yazmanız gerekiyorsa Çalıştır’a cmd yazmanız yeterli.
4. regedit
Windows Kayıt Defterine ulaşmanızı sağlayacak regedit komutu ile Windows’unuza ince ayar çekebilirsiniz.
5. msconfig
İşletim sisteminizin performansını direkt etkileyecek başlangıç ayarlarını gibi özelliklere ulaşabileceğiniz “Sistem Yapılandırması” uygulamasını açmak için msconfig komutunu Çalıştır’a yazabilirsiniz.
6. powershell
İşletim Sistemi’nin en ince ayrıntılarını yapmak için LINUX’de kullanılan shell (uç birim) arayüzü gibi, Windows İşletimi’nde de .NET framework yapısında PowerShell ekranı bulunur. Bu ekrana ulaşmanın en kolay yolu ise; Çalıştır penceresine powershell yazmaktan geçiyor.
7. services.msc
Windows’ta çalışan bütün uygulamaları görebileceğiniz, başlatıp durdurabileceğiniz Hizmetler’e (Services), services.msc komutunu Çalıştır’a yazarak ulaşma şansınız var.
8. mstsc
Aynı Network veya VPN üzerindeki bilgisayarlar ile uzaktan bağlantı kurmak için, mstsc komutunu kullanabilirsiniz.
9. msinfo32
Bilgisayarınızın Donanımsal, Yazılımsal ve Bileşen olarak bütün detaylarını öğrenmek için msinfo32 komutunu Çalıştır’a yazabilirsiniz.
10. mmc
mmc komutu; Microsoft Management Consol (mmc) paneline ulaşmamızı sağlar. Bu pencereden dilerseniz yeni bir konsol yaratabilir, var olan bir konsol üzerinde işlem yapabilirsiniz.
Dilerseniz Çalıştır’a mmc yol\dosyaadı.msc/a yazarak konsol dosyasını düzenleme modunde direkt olarak açabilirsiniz.
11. resmon
Bilgisayarınızın güncel işleyişi hakkında bilgi veren Kaynak İzleyicisi penceresine ulaşmak için, Çalıştır’a resmon yazabilirsiniz. Kaynak İzleyicisi’nde özellikle Network paketlerini analiz edebilir, hangi paketlerin ne hızla geldiğini yada gittiğini gözlemleyebilirsiniz.
12. eventvwr.msc
Bilgisayarınızda oluşan hataları, günlük kodları gibi bilgileri tutan Olay Görüntüleyicisi penceresine ulaşmak için kullanılır.
13. mrt
Bilgisayarınıza bulaşan kötü amaçlı yazılımları bulup, temizlemeye yarayan Microsoft Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı’na ulaşmak için, Çalıştır’a mrt yazmanız yeterli olacaktır.
14. lusrmgr.msc
Bilgisayarınızda yer alan Kullanıcıların ve bu kullanıcılar dahil olduğu Grupların kaydının tutulduğu ve değiştirebildiği ekrana ulaşmanızı sağlar.
15. gpedit.msc
Kullanıcı ve Bilgisayar yapılandırmaları ile ilgili ayarları düzenlememizi ve denetlememizi sağlayan, Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi ekranına ulaşmak için, Çalıştır’a gpedit.msc yazabilirsiniz.
16. psr
Bilgisayarınızda meydana gelen bir sorunu bir başkasına sormak için kullanabileceğiniz Adım Kaydedicisi ekranına psr yazarak ulaşmanız mümkün.
17. snippingtool
Ekranın istediğiniz bölümünün resmini alabileceğiniz Ekran Alıntısı Aracına ulaşmak için, Çalıştır’a snippingtool yazmanız yeterli.
18. compmgmt.msc
Bilgisayarınız hakkında detaylı olarak hemen hemen her bilgiye ulaşabileceğiniz Bilgisayar Yönetimi penceresine ulaşmanıza sağlayan komuttur.
19. sdclt
Bilgilerinizi yedeklemek ve geri yüklemek için, Windows’un kendi yazılımı olan Yedekleme ve Geri Yükleme programını kullanmak isterseniz, Çalıştır’a sdclt yazabilirsiniz.
20. ncpa.cpl
Bilgisayarınızdaki tanımlı olan Ağ Bağlantıları’na kolay yoldan ulaşmak isterseniz kullanabileceğiniz komut.
21. taskmgr
Bilgisayar’ınızda hangi programın ne kadar bellek miktarı ile çalıştığını, İşlemci’nin ve RAM’in güncel olarak ne kadarının kullanıldığını, bilgisayarın açılışında hangi programın başladığını görmenizi sağlayacak Görev Yöneticisi penceresine, taskmgr yazarak ulaşabilirsiniz.
22. cleanmgr
Bilgisayarınızdaki sabit disklerdeki işe yaramaz dosyaları silmek için kullanılan Disk Temizleme aracına ulaşmak için kullanabileceğiniz komuttur.