Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Batarya-Kalibrasyonu

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza batarya kalibrasyonu nedir ve nasıl yapılır soruların cevabını bulmaya çalışıyor olacağız.

Batarya Kalibrasyonu

Cep telefonlarının hayatımıza girdiği zamanlarda, oldukça basit tasarımlı cihazlar olduğunu hatırlarsınız. Bu cihazların şarjları günlerce dayanır, bataryanın bitmesine yakın zamanlarda ise şarja takılarak saatlerce şarj olması beklenirdi.

Kalibrasyon gibi derdi olmayan eski cep telefonları, yeni nesil akıllı telefonlara geçişle birlikte rafa kalktılar. Bugünün telefonları ise büyük, parlak ekranlı, detaylı oyunlar oynanan, videolar izlenen, müzikler dinlenen, adeta cep bilgisayarına dönüşen cihazlar olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette telefonların bu kadar kapsamlı işlem yürütebilmesi, onların daha fazla enerji kullanacağı anlamına geliyor. Bir cep telefonunda enerji, bataryadan sağlanıyor. Bataryanızın sağlığını ölçmek, durumunu izlemek, hatta arada bir sıfırlamak çok önemlidir. Bu işlemleri batarya kalibrasyon işlemi yaparak ile gerçekleştirebilirsiniz.

Batarya Kalibrasyonu Nedir?

Batarya kalibrasyonu nedir ?”, dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen cevaplayalım!

Batarya kalibrasyon işlemi, temel olarak bakıldığında telefon bataryanızın durumunu resetleme, yani batarya sıfırlama anlamına gelir. Batarya kalibrasyon işlemleri tüm akıllı telefonlar ile gerçekleştirilebilir.

Örnek vermek gerekirse;

  • iPhone pil kalibrasyonu
  • Lg pil kalibrasyonu
  • Samsung batarya kalibrasyonu
  • Huawei batarya kalibrasyonu

Gibi tüm marka ve modeldeki akıllı cep telefonları, bu işlemi gerçekleştirmenize olanak tanır.

Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen kalibrasyon işlemi Android batarya kalibrasyonu ile birlikte bir başka işletim sistemine sahip olan iPhone batarya kalibrasyonu işlemidir. Bu işlem için cihaz ayrımı yapmaksızın aşağıdaki adımları takip edin;

  • Cihazınızı şarjı bitene kadar kullanın.
  • Şarjı biten telefonu açmaya çalışın ve ekrana gelen pil işareti ya da şarj edin işaretini göremeyene dek telefonu açmaya çalışmaya devam edin.
  • Artık telefonunuz hiçbir tepki vermediğinde, şarja takın ve tam dolum gerçekleşene dek cihazı açmayın.
  • %100 dolan telefonu açın.
  • Açılan telefon %96-97 veya farklı bir değer verebilir. %100 olmayan bir ibare ile karşılaşırsanız, telefon açık durumdayken şarja devam edin.
  • %100 dolum olunca, telefonu kapatın ve yeniden açın.
  • Şarj değeri hala %100 değilse, yine şarj edin.
  • %100 olduğunda kapatın ve açın ve 1 saat daha tam dolum halindeyken şarj edin.
  • Telefonunuzu şarjı bitene dek kullanın ve aynı döngüyü en baştan tekrar yapın.

İşte batarya kalibrasyon işlemi bu kadar basit.

Batarya Kalibrasyonu Yapmak Neye Yarar?

Yapacağınız batarya kalibrasyon işlemi birkaç saat telefonunuzu kullanmaya engel olabilir. Ancak bu işlem sayesinde, telefonunuzda yaşanan batarya güç kaybı telafi edilecek ve cep telefonunuzun bataryası ilk gün ki kadar sağlıklı duruma gelecektir.

Batarya Nasıl Şarj Edilmeli?

Doğru şarj işlemi yapmak, bataryanızın ömrünü artırır.

Bunun için yapmanız gerekenler;

  • Bataryanızı %30-%60 aralığında şarj etmeye başlayın.
  • Bataryanızı %100 doldurmayın.
  • Konum, Bluetooth, hatta ihtiyacınız yoksa Wi-Fi özelliğini açık bırakmayın.
  • Aşırı yüksek tüketim yapan ve telefonu ısıtan uygulama ve oyunlar oynamayın.

Bu sayede bataryanızı daha sağlıklı kullanabilirsiniz.

Batarya Dolumu ve Döngüsü

Her cep telefonu bataryası, belirli bir kapasiteye sahiptir. Yapmış olduğunuz kullanım esnasında, işletim sisteminin ihtiyacını sağlayan kaynak bataryadır. Örneğin, bir web sitesinde dolaşıp bir şeyler okurken harcanan enerji ile oyun oynarken harcanan batarya enerjisi arasında büyük fark vardır.

Cep telefonunuzun genel olarak üst kısmında bulunan batarya ibaresi, ‘0’ ile ‘100’ değer arasında yüzde olarak ifade edilen biçimde size durumları hakkında bilgi verir. ‘0’ şarj için başlangıç, ‘100’ ise tam dolum anlamına gelir. Başlangıçtan tam doluma dek bir şarj edilen batarya döngüsüne, şarj döngüsü adı verilir.

Batarya Ömründe Azalma

Bataryanızın ömrü, telefon üreticileri tarafından şarj döngüsü sayı adedine göre biçilen bir değer ile ifade edilmektedir. Cep telefonu üreticileri, üretilen lityum pillerin, her 250 şarj döngüsünde %10 güç kaybına uğradığını belirtiyorlar. Bu açıdan bakıldığında, her gün 1 defa şarj edilen telefon, yaklaşık 8 ay sonra batarya gücünden %10 güç kaybı yaşayacak diyebiliriz. Gün içinde ne kadar dolum yaparsanız, bu oran o kadar artacaktır.

Yorum gönder